Tee itse ketotuorepasta ja lasagnelevyt helposti kotona - ilman leivinpaperilla värkkäilyä!

Monet meistä rakastavat pastaruokia niiden herkullisen maun ja helppouden vuoksi. Jos noudatat ketogeenistä tai vähähiilihydraattista ruokavaliota, saatat kaivata vaihtoehtoja perinteisille pastaruoille. Onneksi on olemassa tapa nauttia herkullisista pastaruoista, joka sopii myös hiilihydraattitietoisille. En tarkoita tässä kesäkurpitsalasagnea tai ketoroonilaatikkoa kukkakaalista/raejuustosta valmistettuna. Puhun tuorepastasta, joka sopii myös ketogeeniseen ruokavalioon ja muuntuu kätevästi herkullisiksi lasagnelevyiksi.

Rullaa levy ja leikkaa tuorepastaksi 

Vuonna 2015 tein ensimmäisen kerran karppipastaa, joka sopii ketogeeniseen ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Resepti on edelleen mainio, mutta tässä päivitetyssä versiossa tuorepastan raaka-aineet löytyvät vieläkin helpommin jääkaapista, ja ne ovat myös edullisemmat (hiilihydraattia tässä versiossa on hiukan enemmän, mutta se mahtuu silti hyvin ketogeenisen ruokavalion raameihin). Lisäksi tässä uudessa ohjeessa ei tarvitse värkkäillä kahden leivinpaperin kanssa, kuten vanhassa reseptissä.

Ohjeesta tulee 2 pellillistä tuorepastaa

Reseptistä syntyy kaksi pellillistä tuorepastaa, joten sen voi halutessaan puolittaa, jos pastaa ei tarvita niin paljon. Itse tein eilen pieneen (26 cm * 20 cm) ja melko matalaan Ikean uunivuokaan kaksikerroksisen lasagnen (ohje tulossa myöhemmin), ja yksi pellillinen riitti siihen. Ohjeen lasagneen löydät täältä. Useampaan kerrokseen tarvitaan toinenkin pellillinen pastaa. Itse tein kuitenkin koko satsin ja suikaloin toisen pellillisen tuorepastaksi. Laitoin pastan kahteen erilliseen pakastepussiin ja pakastin ne seuraavia pastaruokia varten. Raportoin myöhemmin, miten pakastaminen sujui ja miten käytimme pakastettua pastaa. Raportti päivitetty jutun loppuun.

Voit leikata levyn pienemmiksi lasagnelevyiksi


Ketotuorepasta ja lasagnelevyt (2 pellillistä) valmistat helposti näin:

Ainekset:


200g turkkilaista jogurttia

8 munaa

40g = 4 rkl psylliumjauhetta

1,5 tl suolaa (itse taisin unohtaa suolan, mutta eipä se tuntunut haittaavan, kun lasagnen kastikkeissa sitä kuitenkin on)

Ohjeet:

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

2. Voitele leivinpaperi öljyllä.

3. Sekoita kaikki raaka-aineet hyvin keskenään (Voit surauttaa myös sauvasekoittimella. Itse en niin tehnyt ja psyllium meni hiukan paakuille. Onneksi se ei vaikuttanut makuun). Levitä seos kahdelle leivinpaperoidulle ja voidellulle pellille.

4. Paista ensin toinen pelti ja sen jälkeen toinen. Kypsymisaika on noin 10 minuuttia per pelti. (Kiertoilmauunissa paistolämpötila on 160 astetta ja paistoaika 10 minuuttia.)

5. Leikkaa levyt lasagnelevyiksi tai rullaa ne ja leikkaa tuorepastaksi.

Ohjeen makrot (2 pellillistä) rasvaa 66 g, proteiinia 64 g, hiilihydraattia 10 g ja energiaa 945 kcal

EDIT 2.6.2023 Lupasin raportoida ketotuorepastojen käyttäytymisestä pakastuksen jälkeen, ja voin ilokseni todeta, että ne selvisivät siitä erittäin hyvin. Sulatin tuorepastat mikroaaltouunissa ja lämmitin ne mikrossa valmiiksi käytettäväksi. Pakastetut tuorepastat tarttuivat hiukan toisiinsa, joten suosittelen tarjoilemaan vastavalmistettuja pastoja vieraille niiden ulkonäön vuoksi. Ketotuorepastan pakastaminen on erinomainen ratkaisu arjen ruoanvalmistukseen. Oli ilo huomata, miten kätevää oli napata pakastimesta ketotuorepastaa ja valmistaa siihen herkullinen curry-kanakastike. Pakastettu ketotuorepasta toimii erinomaisesti myös ruoanlaiton ennakkovalmistelussa (food prep).


Kommentit