Herkulliset ketoletut ilman mantelijauhoa - Helppo resepti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon

Lauantaina aamusella teki mieli jotain erilaisempaa kuin munaa ja pekonia tai munakokkelia yms. perusaamiaista. Niinpä mieleeni muistuikin ketokarpille sopiva Atkinsin peruslettu. Tästä nyt ennen hehkutuksia varoituksen sana: nykyään soija kaikessa muodossaan on ketoilijoille no-no -asia, ja monet muutkin vhh-ihmiset karsastavat esim. soijajauhoa.

Ketokarpin letut

Itse olen karpannut niin kauan, että kirjahyllystäni löytyy näitä nykyään "kiellettyjäkin" reseptejä, sillä soijajauho on kuitenkin lähes samalla viivalla hiilihydraattimääränsä kanssa kuin mantelijauho/jauhekin, toki vähän enemmän siinä hiilareita on. Silloin tällöin käytettynä soijajauho tuo mukavaa vaihtelua karpin leivonnaisiin.

Tohtori Robert C. Atkins on yksi vähähiilihydraattisen ruokavalion uranuurtajista ja hänen kirjassaan tämä nimenomainen lettu on kehitelty sopimaan tiukkaan aloitusvaiheeseen (= max 20 g/hh/per pvä) . Tämä resepti sopii siis tiukille ketokarppaajille, jotka pääosin pitävät mielessään päivittäistä hiilihydraattitasoaan. Tämä on myös yksi vastaus siihen, kun ravintovalmentaja Tomi Kokko taannoin kertoi suomalaisen ja amerikkalaisen ketoruokailun eroista. Amerikassa kaupoissa on tarjolla paljon helppoja valmisruokia ketoilijoille.  Suomessa kaikki pitää valmistaa alusta asti itse. Senpä vuoksi ketogeeninen ruokavalio saattaa monille suomalaisille olla liian vaikeaa toteuttaa kaiken hektisen arjen keskellä. Tämä on myös itselläni suuri ongelma, joka on monet kerrat ajanut minutkin takaisin hiilarimaailman helppouksiin karjalanpiirakoineen ja roiskeläppineen. 

Siksipä nostankin esille nämä Atkinsin perusletut. Nyt alkaa se hehkutusvaihe ;-) Perusletut, jos mitkä tuovat helpotusta ja nopeutta ketokarpin arkeen. Ne ovat nimittäin todella monikäyttöisiä, sillä lettuina niitä voi syödä niin suolapalana kuin marjojen ja kermavaahdon kanssa kahvipöydän herkkuna. Ketolettuja voi käyttää myös pizzapohjina, vhh-tortillana ja vaikkapa lasagnelevyinä... Kun yhdestä paistokerrasta tulee kuusi lettua, niin ne ovat näppäriä hätävaroja kaikkiin tilanteisiin, kun ruokaa pitäisi saada nopeasti.  Uskoisin, että perusletut ovat monia amerikkalaisia ketovalmisruokia terveellisempiä ja Arvo Ylpön sanoin, kohtuudella kaikkea :-)  Tässähän ollaan kuitenkin tekemässä ruokavaliomuutosta ja joskus se iänikuinen mantelin makukin tökkii. 

Yksi etu soijajauholle vs. mantelijauho/jauhe on, että se on hurjasti paljon edullisempaa. Tein Foodie.fi -palvelussa nopean hintavertailun: Sallisen mantelijauhe on kilohinnaltaan 19,86 eur. Edullisimmillaan mantelijauhoa saa Rainbow-merkkisenä, jolloin sen kilohinta on 17,38 euroa. Soijajauhon (Risenta) kilohinta oli vertailupäivänä 5,56 euroa.

Mennäänpä siis keittiön puolelle. Meidän kotiraadin mielestä nämä ketoletut maistuvat lähes tulkoon oikeilta vehnäjauholetuilta, toisin kuin mantelijauhoihin tehdyt vastaavat. Atkinsin peruslettutaikinasta tulee 6 pienellä paistinpannulla (halk. noin 20 cm) tehtyä lettua. Yhden letun hiilarimääräksi tulee tällöin 3,3g, joten lettu tai pari mahtuu myös 20 gramman hiilarirajaa noudattavalle.

Ketokarpin letut 

(6 kpl)

1,5 dl soijajauhoja

3 kananmunaa

1,5 dl vettä

1/4 tl suolaa

voita paistamiseen

Yhdistä kaikki aineet ja sekoita vaikkapa sähkövatkaimella sileäksi. Paista voissa kummaltakin puolelta.


Lauantaiaamulla söin ketokarpin letun jauhelihatäytteellä kera herkullisen avomaakurkun ja juustoraasteen. Ja ps. tämä ei ollut mikään mantelijauhon/jauheen vastainen postaus. Käytän itsekin paljon niitä. Jossain vaiheessa olisi kiva kyllä testata lupiinijauhoakin.


EDIT: 2.6.2023 Joissain luomu soijajauhossa näyttäisi olevan vieläkin vähemmän hiilihydraatteja. Laskin tänään makrot koko lettutaikinalle. Laskurista löytyi Risentan soijajauho, joten laskenta on tehty sen mukaan. Tässä Risentan jauhossa on näköjään HH/100 g 18g ja Soyappetitin 16 g ja tuossa linkkaamassani luomujauhossa vain 7g. Ja siis ne taikinan makrot: rasvaa 31 g, proteiinia 47 g ja hiilihydraattia 13 g. Yhden letun HH on siis vain 2 g





Kommentit

  1. Jos jää ylimääräisiä lettusia, niin voiko ne pakastaa? Kauanko säilyy jääkaapissa, pari päivää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs ole kokeillut pakastamista, mutta luulisin, että onnistuu. Ehkä ne kannattaisi pakastaa leivinpaperilla vuoratun pellin/tarjottimen päällä, että eivät jäädy toisiinsa kiinni? Jääkaapissa nämä säilyvät tosiaan tuon muutaman päivän.

      Poista
  2. Tein ja olivat hyviä. Eka lettu meinasi tarttua pannuun kiinni (ei tarpeeksi kuuma? Koska seuraavat letut onnistuivat). Ihan söin muussattujen marjojen ja paksun kerman kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että letut onnistuivat ja maistuivat :-) Mekin ajateltiin, että kokeillaan näitä vappuna makeana versiona, juurikin marjojen ja kermavaahdon kera.

      Poista

Lähetä kommentti