Kielen vievä nieriä

En ole varsinaisesti oikein koskaan ollut mikään suuri äyriäisten enkä kalan ystävä, joten kun mies kesälomallaan puhui, että savustetaanko nieriää, tuli minulle siitä mieleen lähinnä jokin nahkiaisen kaltainen, iljettävän näköinen, otus. Kun mies sitten aikansa vakuutteli, että nieriä muistuttaa maultaan lohta, mutta on paljon hienostuneempi, innostuin viimein viikonloppuna asiasta. Ja kyllä kannatti!

Nieriä on tutustumisen arvoinen kala. Toki se on paljon kalliimpaa kuin lohi, mutta meillä ainakin se teki kauppansa niin aikuisille kuin lapsillekin. 


Mies laittoi nieriän lauantaina savustuslaatikkoon ja se tuli valmiiksi noin kolmessa vartissa. Minä tein sillä välin salaatista lisukkeen ja kermaviilistä kastikkeen.

Yrttinen kermaviilikastike

runsaasti tuoretta ruohosipulia ja tilliä
1 prk kermaviiliä
1 rkl luomusitruunan mehua (laita toinen puoli sitruunasta jääkaappiin ja lopuista sitruunanmehuista voi tehdä vaikka herkullista ruokajuomaa)
makeutusta (minulla pari tippaa steviaa)
Kruunumajoneesia kunnon töräytys
pippuria
ruususuolaa


Salaatissa tällä kertaa oli: porkkanaa, retiiiä ja punaista salanovaa. Tätä ruokaa voisi kyllä jo luonnehtia gourmet-karpiksi ;-)