Dukanin dieetti - Uusi yritys painonpudotukseen!


Kuka muistaa kymmenen vuotta sitten olleen hittidieetin eli Dukanin dieetin? Se kehitettiin ranskalaisen lääkärin Pierre Dukanin toimesta. Minulle dieetti muistui mieleeni ja tänään aloitin  painonpudottamisen sillä.

Löysin Dukan-dieetti -kirjan muutama vuosi sitten kierrätyskeskuksesta ja siitä lähtien se on pölyyntynyt kirjahyllyssäni. Viime viikolla jouduin käymään tutkimuksissa yliopistollisessa sairaalassa perussairauteni vuoksi. Tutkimuksissa kysyttiin painoa, mutta meillä kotona vaaka on epäkunnossa, enkä osannut vastata kysymykseen. Sairaanhoitaja pyysi minut vaa'alle ja lukeman näkeminen oli herätys. Painoa oli kertynyt liikaa ja tiesin, että nyt on aika tehdä muutos. Olisi mahtavaa, jos jo kesällä painaisin vähemmän kuin nyt. 

Vähähiilihydraattinen elämä on tuttua jo monelta vuodelta. Harmi vain, kun aina siitä tulee lipsuttua ja sitten elopaino kasvaa aina lähtötasoon ja sen ylikin. Ajattelin tällä kertaa, että josko ihan oikeasti ryhtyisin pudottamaan painoa virallistieteellisin ohjein. Surffasin Sydänliiton sivuille ja yritin etsiä sieltä konkreettista painonpudotusohjelmaa, mutta sellaista ei sieltä löytynyt. Oli vain "höttöä": nuku hyvin, liiku, hyväksy itsesi, syö monipuolisesti. Hyviä neuvoja toki, mutta itse kaipasin nyt selkeät ohjeet, miten toimia, mitä syödä ja miten liikkua.

Dukan-dieetti-kirja osui silmiini kirjahyllyssä ja muistin, että olemme aiemmin kokeilleet sitä hieman. Selailin kirjaa ja totesin, että sieltä löytyy yksinkertaiset tee näin ohjeet ja kun yhdistin sen aikoinani hankkimaan Dukan-sovellukseen, huomasin, että minullahan on nyt aika hyvät eväät lähteä kokeilemaan tätä metodia.

Kun Dukan-dieetti oli pinnalla, VHH-piireissä sitä parjattiin, koska se poikkeaa esimerkiksi ketogeenisestä ruokavaliosta, sillä proteiinien lisäksi Dukanin dieetissä ei käytetä rasvaa ja Dukan sallii keinotekoiset makeutusaineet. Maitotuotteita dieetissä saa syödä, mutta ne pitäisi olla rasvattomia. Dieetin kulmakivenä on 1,5 rkl kauralesettä päivittäin. Lisäksi Dukan ei tähtää pysyvään VHH-elämäntapaan, vaan laihdutuksen jälkeen ihminen saa syödä, "mitä vain" terveelliseksi kokemaansa, mutta viikossa pitää olla yksi proteiinipäivä, että paino ei nousisi jällleen ylös.  Senpä vuoksi, en ainakaan tässä vaiheessa kannusta teitä lukijoitani ryhtymään Dukanin dieetillle.

Tällä kertaa olen kuitenkin itse päättänyt, että vien dieetin läpi loppuun asti. Jos syystä tai toisesta pidän kesällä hiukan lepotaukoa dieetistä, aloitan sen sitten uudelleen. Nyt olen motivoitunut ja uskon, että tämä on tähän hetkeen minulle oikea tapa pudottaa painoa ja parantaa terveyttäni. Seuraavissa blogipostauksissa kerron kokemuksistani dieetistä. 


Lyhyesti Dukan-dieetistä


Dieetti jakautuu neljään vaiheeseen:

  1. Hyökkäysvaihe: Tässä vaiheessa ruokavalio koostuu pääasiassa proteiineista, kuten lihasta, kalasta, munista ja maitotuotteista. Hiilihydraatteja ja rasvaa vältetään. Tämä vaihe kestää yleensä muutaman päivän tai jopa viikon, riippuen tavoitteista ja lähtötilanteesta. Sallittuja ruoka-aineita on yhteensä 72.

  2. Pudotusvaihe: Tässä vaiheessa lisätään vähitellen vihanneksia ruokavalioon. Proteiinien lisäksi syödään nyt myös kasviksia, mutta hiilihydraatteja edelleen vältetään. Tavoitteena on saavuttaa haluttu paino. Edellisten lisäksi ruoka-aineita tulee lisää 28.


  3. Tasausvaihe: Tässä vaiheessa ruokavaliota laajennetaan entisestään, ja hiilihydraatteja, hedelmiä, juustoa ja muita ruoka-aineita lisätään asteittain takaisin ruokavalioon. Tämä vaihe auttaa ylläpitämään saavutettua painoa ja välttämään jojoilua.


  4. Ylläpitovaihe: Tämä on pitkäaikainen ylläpitovaihe, joka on suunniteltu auttamaan painon pysymistä hallinnassa pitkällä aikavälillä. Ruokavalio koostuu terveellisistä ruoka-aineista, ja dieetin perusperiaatteet pysyvät samoina.

Anna-lehti kirjoitti aikoinaan lyhyen ohjeen dieetistä. Voit lukea sen täältä.

Hyvät aloitussuunnitelmat


Itselläni on tosiaan Dukan-dieetin sovellus puhelimessani. Sen avulla sain laskettua hyvän suunnitelman painonpudotukselle ja itselleni ihannepainon. Saman laskelman saa ilmaiseksi myös Dukanin virallisilta sivuilta (pitää vain luovuttaa sähköpostiosoite). Oli hauska huomata, että itse olisin määritellyt itselleni tavoitteeksi paljon alemman painon, minkä ohjelma minulle sitten laski tavoitteeksi. Silti minulla on pudotettavana kiloja aika moinen satsi.

Omassa ohjelmassani minulla on kuusi päivää hyökkäysvaihetta. Sen jälkeen tulee varsinainen pudotusvaihe, joka päättyy 30.6. eli siihen mennessä pitäisi tavoitepaino olla saavutettu.

Tässä vielä itseäni Dukan-dieettiin innostanut video:Kommentit