Lapsuusajan mansikkapirtelö vähähiihydraattisena versiona

 Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaessa on tärkeää löytää vaihtoehtoja herkullisille ja terveellisille välipaloille, kuten vihersmoothieille. Aiemmin olemme kokeilleet vihersmoothieita hieman rennommin hiilihydraattien kanssa ja käyttäneet banaania makeutuksena. Tällä kertaa mieheni päätti tehdä itselleen herkullisen ja ravinteikkaan smoothien käyttäen banaaneja ja superfoodeja. Itse päätin jättää smoothien väliin, koska banaani ei sovi hiilihydraattirajoitukseeni. Varmaankin smoothie oli virkistävä ja täynnä vitamiineja kaikkine superfoodeineen, vaikka vähän ketoilun ulkopuolelle menikin. Hiilihydraattimäärä koko satsille oli 29g.

Kuitenkin smoothie jäi pyörimään mielessäni ja huomasin myös avokadojen odottelevan ruokapöydällä. Olen päättänyt tutustua avokadoihin uudelleen, vaikka ne ovatkin minulle hieman vieraita hedelmiä. Kuvittelen niiden maistuvan pahalta, mutta todellisuudessa ne ovat ihan hyviä. Lisäksi pakastimesta löytyi mansikoita, joten päätin kokeilla Rouvan Keton avokadosmoothien ohjetta. Vaikka tämäkin smoothie sisältää hiilihydraatteja, se maistui aivan samalta kuin lapsuudessa äitini tekemä mansikkapirtelö, johon käytettiin mansikoita, puolikas jäätelöpaketti, maitoa ja sokeria.

Avokadosta ja kermasta syntyy ihanan samettinen vhh-mansikkapirtelö


Lapsuusajan mansikkapirtelö vähähiilihydraattisena versiona

1 avokado

noin 1 dl kerma-maitoseosta

noin 1 dl mansikoita

pikkuisen mahdollista makeuttajaa

Varmasti tästä pirtelöstä olisi tullut vähemmän hiilaria sisältävä, jos olisin kermaa jatkanut maidon sijaan vedellä, mutta jostain syystä menin jatkamaan sitä maidolla ja tälle satsille tuli hiilareita noin 11g. 

Olisi varmasti tullut vähemmän hiilihydraatteja, jos olisin jatkanut kermaa vedellä maidon sijaan, mutta tällä kertaa valitsin maidon ja koko satsin hiilihydraattimäärä oli noin 11g.

Smoothien maku oli samettinen ja tuttu lapsuudesta. Suosittelen kokeilemaan, erityisesti jos avokado herättää epäilyksiä. Itse käytin blenderiä tätä smoothieta valmistaessa, mutta ensi kerralla aion kokeilla sauvasekoitinta, joka voi olla kätevämpi tällaiseen pienempään ja hieman paksumpaan seokseen.

Tunnustan, että ennen näitä viimeisimpiä blogikirjoituksiani olen ollut poissa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja syömisessäni on ollut huonoa harkintaa (miksi syöminen aina menee ääripäähän?). Tämä on aiheuttanut huonoa oloa, joka ilmenee esimerkiksi päänsärkynä aterian jälkeen. Tämä voi viitata joko liian nopeaan verensokerin nousuun (lieviä hypoglykemian oireita) tai kohonneeseen verenpaineeseen. Kun olen noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota, näitä oireita ei ole ollut, paitsi nyt kun join huolimattomasti tuon smoothien yhdellä kertaa. Syynä tähän saattaa olla hiilihydraatti-intoleranssi, joka tarkoittaa, että en pysty yhtäkkiä syömään suurta määrää hiilihydraatteja ilman että voin huonosti. Joissain keto-ohjeissa sanotaan, että hiilihydraattipitoisempia jaksoja pitäisi pitää säännöllisesti (8 viikon välein 2 päivän ajan), jotta elimistö ei unohda, miten hiilihydraatteja käytetään, ja välttää intoleranssin kehittyminen. Minulla saattaa nyt kuitenkin olla tilanne, että olen tullut liian herkäksi hiilihydraateille. Onko muilla ollut samanlaisia oireita?Kommentit