Ketocrackerit eli vhh-suolakeksit perusresepti

Lapsuudesta muistuvat usein mieleen mummula ja mummun tarjoamat Cream Crackerit Voimariinin (nykynimeltään Oivariinin) kanssa. Ai että ne olivatkin sitten hyviä kaakaon kanssa. Vähän tätä myöhemmin törmäsin ensimmäistä kertaa TUC-suolakekseihin kylässä. Niiden päälle emäntä oli laittanut Creme Bonjour pippurituorejuustoa, pikkuisia kinkkuviipaleita ja kurkkusiivuja. Maistaessani tätä makuyhdistelmää, ei paluuta sitten ollut. Näitä herkkuja meilläkin äiti ryhtyi aina vierasvaroiksi tarjoamaan ja aina ne tekivät hyvin kauppansa. Aikuisenakin crackerit ovat olleet mukana mm. leffailloissa ja kahvipöydässä.

Noh, mitäs nyt sitten, kun on keto ja noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota? Jätetäänkö hyvästit koko suolakeksimaailmalle? No, onneksi ketoilu ei tarkoita millään muotoa herkuttelun lopettamista.  Päin vastoin, kuten jo yksi ketogeenisen ruokavalion tunnetuimmista kehittäjistä, Tri Robert Atkins, sanoi kirjassaan Uusin painonpudotusohjelma (Gummerrus, 3. painos, vuosi 2002):
" Olen monesti maininnut Atkinsin ruokavalion sopivan kuninkaillekin. -- Olen tullut siihen tulokseen, ettei maailmassa ole toista laihdutuslääkäriä, joka pitäisi ruoasta yhtä paljon kuin minä."
Atkinsin tavoin useimmat meistä ketogeenista ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavista ovat juurikin todella persoja hyvälle ruoalle. Vanhat herkut vain pitää opetella korvaamaan uusilla! Ajan oloon myös makuaisti muuttuu ja ne aiemmat herkut, kuten karkit eivät ehkä maistukaan enää hyviltä ja houkuttelevilta. Yllättävän monet korvaavat herkut ovat todella vähähiilihydraattisia ja soveltuvat sen vuoksi loistavasti jopa tosi tiukkaa hiilihydraattirajaa noudattaville.

Yksi hyvä esimerkki tämmöisestä herkusta ovat helppoakin helpommat ja vaikka miten muunneltavissa olevat ketocrackerit, jossa yhdessä keksissä on hiilihydraatteja lähes nolla (0,50 g/hh/kpl).


Ketocrackerit on helppo valmistaa joko air fryerissä tai uunissa.


Ketocrackerit eli VHH-suolakeksit perusresepti
(ohjeesta tulee noin 13 pientä keksiä)


Nämä ketosuolakeksit syntyvät 3-4:stä eri raaka-aineesta + haluamasi mausteet. Mantelijauheen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä valmistajasta riippuen, niissä on erilaisia määriä hiilihydraattia. Tässä ohjeessa olen käyttänyt Lidlin mantelijauhetta, sillä siinä hiilihydraatti. Ohje on ensisijaisesti tehty air fryeriä varten, mutta jos et omista tätä ilmafriteerauskeitintä, niin mainittuna on myös paistolämpötilaehdostus uunille.


1 pss (n. 100g) Lidlin mantelijauhetta

1 kananmuna
suolaa
pippuria

  1. Vatkaa kananmunan rakenne rikki.
  2. Lisää suola, pippuri ja muut haluamasi mausteet.
  3. Lisää mantelijauhe ja sekoita taikinaksi.
  4. Taputtele ja/tai kaulitse taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi
  5. Jos sinulla on käytössäsi riittävän tilava air fryer, asettele leivinpaperien välissä oleva taikinalevy papereineen air fryerin koriin. Paista ensin 7 minuuttia 180 asteessa ja sen jälkeen käännä ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Jos teet crackerit tavallisessa uunissa, niin käytä paistolämpötilana noin 175:ttä astetta ja paista 15-20 minuuttia eli kunnes taikina on kauniin ruskea ja näyttää rapealta. Tavallisessa uunissa paistaessa voit ottaa päällimmäisen leivinpaperin pois.
  6. Anna jäähtyä hetken ja paloittele levy vähintään 13 osaan.
Kauli taikina ohueksi kahden leivinpaperin välissä.


VINKKI 1: Jos käytössäsi on Yazio-ruokapäiväkirja, voit lisätä ketocracker-reseptin kätevästi myös sinne.  Avaa linkki mobiililaitteellasi (saatavilla vain Androidille). Merkitse resepti suosikiksesi tallentaaksesi sen reseptilistallesi.

Yazio-reseptiin tästä näin: https://q5zum.app.goo.gl/PD7V 


VINKKI 2: Voit maustaa ketocrackerit esim. 1 tl valkosipulijauheella. Sormisuolakin voisi pinnalla olla herkullista. Lisäksi hyvää makua suolakekseihin tulisi myös sulatetusta voista.


Kommentit