Airfryer- resepti keitetyt kananmunatKesän aikana keittiöömme hankittiin edullinen Biltemasta 1,5-litrainen ilmafriteerauskeitin eli airfryer. Olen ollut laitteeseen tosi tyytyväinen, mutta jo kättelyssä totean, että jos olet aikeissa ostaa ilmakeitintä, niin kannattaa mielummin hankkia heti kerralla isompi keitin, - vähintään se 2,5-litrainen (paitsi jos kyse on sinkkutaloudesta tai kahden hengen perheestä, eikä keittimellä aiota valmistaa esim. kokonaista broileria... HUOM, HUOM! Nälkä kasvaa syödessä eli kun tästä laitteesta innostuu, niin kohta haluaa valmistaa lähes kaiken tällä ja sitten laitteen pienuus voi olla rajoittava tekijä). Isommalla keittimellä ruokaa voi valmistaa samalla kertaa enemmän ja toteuttaa niin sanotusti "valmistetaan kaikki kerralla menetelmää". Tässä blogissa tulen varmasti valmistamaan ja jakamaan vinkkejä ja ohjeita myös airfryerin käytöstä vähähiilihydraattisessa ketokeittiössämme.

Tänään kokeilin valmistaa ilmafriteerauskeittimelläni keitettyjä kananmunia, mikä osoittautui varsin mukavaksi ja helpoksi tavaksi valmistaa herkullisen makuisia ja tasalaatuisia kananmunia. Inspiraation tähän ruokaan sain uutisfeedistä bongaamastani artikkelista, jossa kerrottiin suomalaistutkijoiden löytäneen kananmunista ja lihasta ravintoaineen, joka pienentää riskiä sairastua dementiaan. Itse olen kyllä popsinut kananmunia aina, sillä pidän niiden mausta. Lukiolaisenakin minulla oli tapana paistaa aina iltapalaksi itselleni "kananmunaplätty". Silloin elettiin aikaa, jolloin kananmunien käytöstä oikein varoiteltiin, että sisältävät kolesterolia ja ovat siksi pannassa. Maailma muuttuu siis pikku hiljaa - Suomessakin.

Airfryer kananmunat (keitetyt)Asettele kananmunat ilmakeittimen koriin, paista 130 asteessa noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä munia kylmässä vedessä 10 minuuttia. Nämä munat kypsensin 13:ssa minuutissa.

Ketoruokailijana kananmunat muodossa tai toisessa kuuluvat päivittäiseen ruokavaliooni. Keitetyt kananmunat ovat yksi lemppareistani, mutta välillä ärsyttää, kun kananmunat keittäessä räjähtävät hajalle kattilassa, kuten eilenkin sattumalta kävi. Syytä tähän en oikein ole keksinyt, sillä laitan kananmunat varovaisesti jo kylmään veteen. Tänään päätin, että kokeilen keittää kananmunat ilmakeittimellä. Idea oli hyvä ja homma onnistui.

Keitetyt kananmunat valmistuvat airfryer-keittimellä kätevästi  10-15 minuutista, halutusta kovuusasteesta riippuen.
Airfryer-ilmakeitin on kätevä laiteVHH-/ ketokeittiössä.


 1. Asettele haluamasi määrä munia airfryer-keittimen koriin. Ulkomailla monet käyttävät kananmunia valmistaessaan jotain erityistä ritilää, jolla ehkäistää munien koliseminen toisiinsa. Minä kokeilin askarrella alumiinifoliosta munille (tai tässä testissäni nyt vain tuolle yhdelle) kehikot. En kylläkään koe tuolle askartelulle tarvetta, sillä jos käsittelee koria varovaisesti, niin eivät ne munat nyt ihan niin kovin edes kolise...
 2. Säädä ilmafriteerauskeitin noin 130 asteeseen ja paista noin 10-15. Minä paistoin noin 13 minuuttia ja tulokseksi sain kovaksi keitettyjä kananmunia. Kannattaa myös huomioida, että mitä enemmän kananmunia aikoo kerralla paistaa, niin tämä saattaa vaikuttaa paistoaikaan. 
 3. Kun munat ovat valmiit, niin laita ne kylmään (mieluiten jäiseen) veteen noin viideksi minuutiksi, jolloin kuoret irtoavat helposti.

Kommentit

 1. Kananmunat eivät vedessä keitettäessä räjähtele kun puhkaiset leveään päähän reiän esim. karttaneulalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei räjähtele kun antaa veden kiehahtaa, mutta siirtää kattilan levyltä pois hetkeksi kun lusikalla varovasti laskee kananmunat veteen, tämän jälkeen odottaa minuutin ja vasta sitten laittaa kattilan takaisin levylle ja alkaa keittää niitä. Ne "räjähtelee" jos heti pistää poreilevaan veteen jossa munat pääsee heilumaan ja osumaan toisiinsa. Hetken seisotus kuumassa vedessä saa pinnan hyytymään ja tämän jälkeen munat kestää kovempaakin keittämistä.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, pitääpä joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Minä laitan kananmunat heti veteen, enkä sitten vasta kun vesi kiehuu.

  VastaaPoista
 4. Kiehuvaan veteen varovasti esim ruokalusikalla. Ei yleensä mene rikki,jos et kolauta 😏😅

  VastaaPoista

Lähetä kommentti