Joululaatikot vähähiilihydraattisesti



Tänä vuonna halusimme viettää joulua mahdollisimman vähähiilihydraattisesti. Niinpä joulupöydästämme löytyi kolme karpinnettua joululaatikkoa: kukkakaalilaatikko, lanttulaatikko ja porkkanalaatikko.

Laatikoista en tänä jouluna ehtinyt kuvaa ottamaan. Joulupöydästämme löytyi tänä vuonna myös kananmunan puolikkaita sillin kera, rosollia ja kylmäsavustettua kalaa.



Kukkakaalilaatikko

Kukkakaalilaatikko korvasi pöydässämme tänä vuonna hämäläisen tuuvingin eli perunalaatikon. Kaikkien mielestä kukkakaalilaatikko oli jopa parempaa kuin imellytetty perunalaatikko. Parhaimmillaan tämä oli juuri uunista otettuna eli nopeutensa vuoksi tekisin tämän jatkossakin suoraan pöytään enkä pakastimen kautta.

Karpin kukkakaalilaatikkoon tarvitset:

2 isoa kukkakaalipussia pakasteosastolta
suolaa
vettä
100g voita
200 g tuorejuustoa
(3 rkl Koskenlaskija cheddaria purkista)
2 munaa
muskottipähkinää
valkopippuria ja ripaus mustapippuria
1-2 tippaa toffeesteviaa (ei pakollinen ja muukin makeutus käy esim. hunaja tai nestemäinen makeutusaine)



  • Keitä kukkakaalit pehmeiksi
  • Hienonna muusiksi sauvasekoittimella
  • Lisää munat
  • Lisää voi ja juustot ja sekoita vielä sauvasekoittimella kuohkeaksi
  • Mausta
Jos munien kanssa haluaa olla varovainen, voi ne lisätä massaan viimeiseksi, kun massa on ensin jäähtynyt kunnolla. Minä hätähousuna laitoin munat lämpimään massaan, eikä sillä ollut mielestäni mitään väliä...

Laita vuokiin ja paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Lanttulaatikko 

Lanttulaatikko oli joululaatikoista ainoa, jonka tänä vuonna tein etukäteen. Tämä herkullinen laatikko ei tarvitse mitään kermoja eikä juustoja ja on silti joulupöydän kunkku - kinkun jälkeen tietenkin
 ;-) 


1 kg lanttua
50 g voita
Suolaa
Ripaus valkopippuria

  • Kuori ja pilko lantut. 
  • Keitä lanttukuutiot pehmeiksi, kaada ylimääräinen vesi pois ja soseuta lantut. 
  • Lisää voi ja mausta sose suolalla ja valkopippurilla. 
  • Siirrä sose voideltuun uunivuokaan, tasoita pinta. Hauduta laatikkoa 75 ˚C asteessa yön yli. 
  • Nosta uunin lämpötila lopuksi 200 ˚C asteeseen ja paista kunnes laatikon pinta on saanut kauniin värin. 
Lanttulaatikkoa kannattaa tehdä kerralla useamman kilon verran. 

Porkkanalaatikko


500g porkkanasosetta 
1½ dl kermaa tai kermamaitoa 
2 munaa 
½ tl suolaa 
½ tl jauhettua muskottipähkinää 
1 rkl Hermesetas-jauhetta tai muuta makeutusta maun mukaan

Sekoita porkkanasoseeseen muut ainekset ja kaada kahteen puolen litran foliovuokaan. Vuole päälle voinokareita. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia - tunti.


(alkuperäinen ohje löytyi täältä.)




Kommentit