Vähähiilihydraattinen ruokavalio nuorentaa

Vähähiilihydraattinen ruokavalio  voi tehdä meistä nuoremman näköisiä. Itse asiassa jotkin hiilihydraatit, kuten sokeri on ihollemme oikeaa myrkkyä. Tähän tutkittuun faktaan törmäsin ihan vahingossa Prisma: Miten näyttää nuoremmalta?- ohjelmaa YLE Areenasta katsoessani. Koska ohjelma häviää noin kuuden päivän päästä Areenasta. Teen tähän itselleni, ja teille muillekin, pahanpäivän varalta pientä inspiraatiomuistiota aiheesta. Ehkäpä tämä "nuoruuden lähteen salaisuus" saa ainakin itseni inspiroitumaan siitä, että en enää repsahtele hiilihydraattihuuruiseen ja sokerihunnutettuun elämään. Rypyt kuuluvat elämään, mutta tarvitseeko niitä ihan ehdoin tahdoin hankkia?

Aurinko vahingoittaa ihoamme jopa ikkunan läpi.

photo credit: Jeff S. PhotoArt via photopin cc

Ihmisen suurin ja näkyvin elin eli iho joutuu päivittäin kamppailemaan monia tekijöitä vastaan ja tämä taistelu on luettavissa suoraan kasvoiltamme - ryppyinä ja ajan myötä pikku hiljaa löystyvänä ihona. Yksi ihoa vanhentava tekijä on armas aurinkomme, jonka säteille altistumme jopa ikkunoiden läpi. Ohjelmassa kerrottiin, miten tutkijat Manchesterin yliopiston johtavassa ihotautikeskuksessa olivat tutkineet auringon vaikutusta ihmisen iholle. Auringonvalolla on kaksi eri muotoa: UVB ja UVA. Näistä ensinmainittu polttaa ja vanhentaa ihoa ihmisen ollessa suorassa vaikutuksessa auringonvaloon esimerkiksi rannalla tai ulkoillessa. UVA säde taas pystyy tunkeutumaan pidemmän aallonpituutensa ansiosta jopa ikkunan läpi, jolloin se pääsee UVB:tä syvemmälle ihoon vähentäen ihon kollageenin määrää. Näin syntyvät pikku hiljaa rypyt ja ihon veltostuminen.
  • suojaudu auringon UVA:lta aurinkovoiteella, jossa on UVA-suojauksen teho viiden tähden luokkaa. Muista laittaa voidetta myös silloin, kun et ole suorassa auringonvalossa, vaan olet sisällä/autossa ikkunan lähellä!

Auringonvalon lisäksi ihoamme vanhentaa myös happi. Ohjelmassa haastateltiin noin kaksikymmentä vuotta hapen ja ikääntymisen suhdetta tutkinutta, Unileverin tiedepuistossa työskentelevää, professori John Caseytä. Hänen mukaansa 1-2% hengittämästämme hapesta kääntyy meitä vastaan nk. vapaina radikaaleina, käyden meidän DNA:mme kimppuun. Solumme yrittää kyllä suojautua ja palautua normaalitilaan, mutta heikosti toimivien molekyylien kerääntyminen etenee vaurioiden korjaamista nopeammin, mikä ikäännyttää fibroblastejamme. Tästä syystä me kaikki väistämättä vanhenemme. Caseyn & co. tutkimusten pohjalta vanhassa ihossa fibroblastien  ja kollageenin sidos rikkoutuu, joka aiheuttaa vanhentumista ihollamme.  


Ohjelmassa haastateltiin myös tohtori Gail Jenkinsiä, joka on tutkinut oksidatiivista stressiä. Tohtorin mukaan pystymme suojaamaan ja elvyttämään fibroblastejamme ruoan avulla.Syö runsaasti värikkäitä ja kitkeriä kasviksia sekä rasvaista kalaa (omega 3). Ne suojaavat ihoa ikääntymiseltä.

photo credit: Davide Restivo via photopin cc
  1. Suosi kasviksissa (ja hedelmissä) aina kirkkaita värejä, mutta kirkkaista kasviksista suositeltavin syötävä on lykopeeniä sisältävä tomaatti. Lykopeeni on aine, joka imee reaktiivista happea estäen oksidatiivista stressiä.
  2. Lämää lautaselle kitkeriltä maistuvia vihanneksia (ja hedelmiä). Ne sisältävät glukosinolaateiksi kutsuttavia aineksia. Glukosinolaatit suojaavat ihoon varastoiduttuaan ihosoluja ikääntymiseltä. Tästä kakkosryhmän korista suositeltavia ovat esimerkiksi parsakaali ja retiisi.
  3. Kolmas tohtorin suosittelema ruoka-aine on omega 3a-rasvahappoa sisältävä rasvainen kala, jota tulisi syödä paljon. Omega 3-rasvahapot poistavat tulehdusta, joten se lievittää ihosolujen tulehdustilaa. Tulehdustila aiheuttaa oksidatiivista stressiä.
  4. Vältä tärkkelyspitoista ruokaa esim. perunoita, pastaa ja riisiä.
Ohjelmassa mainittu ruokavalio kuulostaa jo tähän asti melko tavalla vähähiilihydraattiselta ruokavaliolta. Harmi vain, että ruokavaliosta täyden suojaavan hyödyn saisi vasta sitten, kun ruokamäärät ovat kohdillaan. Nimittäin tätä oikein koostettua ruokaa pitäisi syödä paljon! Esimerkiksi parsakaalia pitäisi syödä päivässä peräti puoli kiloa. Riittävästi omega 3:a saa kun syö  esim. kaksi makrillia päivässä. Uskon kuitenkin, että jo pienempikin ruokamäärä tekee ihollemme ja hyvinvoinnillemme ihmeitä :-) Ainakin netissä monet ovat kertoneet, miten ihon kunto on parantunut huomattavasti  vähähiilihydraattiseen ruokavalioon siirryttyään.


Vältä sokeria. Se vain vanhentaa sinua. Välttele myös tärkkelyspitoisia ruokia.

photo credit: Logan Brumm Photography and Design via photopin cc


Ohjelmssa valistettiin myös sokerin vanhentavan ulkonäköä. Tästä taasen haastateltiin biologi David Gunnia. Tämä sokerin vaikutusta ikääntymiseen tutkinut mies tiimeineen oli jakanut testattavat ihmiset ryhmiin sen mukaan, oliko heillä alhainen, keskinkertainen, korkea glukoosipitoisuus.  Sen jälkeen testiryhmän henkilöistä oli tehty ikäarvio. Tämän tutkimuksen mukaan ihmisen iho näytti sitä vanhemmalta, mitä korkeampi verensokeri hänellä oli.  Kiinnittyessään kollageeniin sokeri haurastuttaa kollageeniämme ja näin ollen ihon on vaikeampi korjata itseään. Tällöin tutkijan mukaan olla jo ikääntymisessä melko pitkällä. Sokerin vähentäminen tai mieluusti kokonaan sen käytön lopettaminen on siis yksi portti hidastaa ihon vanhentumista.  Aurinkorannalla jäätelön syöminen ei ole siis kovinkaan coolia, mikäli ei ole muistanut laittaa edes sitä aurinkorasvaa ;-)


Ohjelmassa valotettiin toki paljon muutakin uutta tutkimusta ja kerrottiin L’Oréalin kehittelemästä voiteesta, joka lienee tutkitusti auttaneen ihoa nuorentumaan. Kannattaa siis katsoa tuo ohjelma, mikäli sen Areenasta vielä bongaat!

Itseäni ohjelmassa kuitenkin kiinnostivat juuri nuo arjen pienet asiat, jotka tuntuvat vaikuttavan hyvinvointiimme ihan muullakin tavalla kuin pelkkänä kosmeettisena kauneusasiana. Tämäkin ohjelma vahvistaa sen, että vähähiilihydraattisen tai paleoruokavalion kannattajat ovat oikealla tiellä. Sen tiedän, että ikääntyminen on, tekipä mitä hyvänsä, väistämätöntä. Me emme ole kuolemattomia, mutta voihan sitä omilla valinnoillaan yrittää edes hiukan jarrua painaa ;-P


Kommentit