Karpin ykkössämpylä - aamun pelastaja

Karppaus ja sämpylä on sellainen sanapari, jonka ei luulisi oikein soveltuvan yhteen -  vaan hyvin ne soveltuvat.

Minulla on ollut parin päivän ajan kurkku kipeänä ja sen vuoksi mieleni on tehnyt keittoruokia. Jotenkin automaattisesti keitosta tulee mieleen myös aina leipä. Monesti olen tehnyt mantelileipää, mutta nyt kun viime viikolla olin mennyt vähän takapakkia tässä laihdutusprojektissa (lue liikaa jäätelöä ja muita kiellettyjä herkkuja), en mielelläni tehnyt mantelileipääkään, koska yksi sämpylä sisältää noin 3 grammaa hiilihydraattia. Piti löytää joku vieläkin niukemmin hiilihydraattia sisältävä ohje. Sellaiseksi muodostui Karppaus.infosta löytyvä minuuttisämpylä, joka oikealla jauhovalinnalla sisältää vain noin 1 grammaa hiilaria per sämpylä. Leipä on helppo tehdä mikrossa, vaikka jotkut mikroaaltouunia karsastavat ovat tehneet leipänsä myös esim. vohveliraudalla tai pannussa paistaen. Itse olen rohkeasti vain mikrottanut.

Tämä on resepti, joka pelastaa monen karpin aamun! Sämpylä maistuu melko lailla tavalliselta vehnäsämpylältä, koska vähähiilihydraattisena "taikajauhona" käytetään kevyitä vehnäleseitä.

Karpin ykkössämpylä


(Valmistuu mikrossa yhdessä minuutissa ja sisältää vain yhden gramman hiilaria!)


  • 0,5 dl vehnäleseitä
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl voita
  • 1/4 tl leivinjauhetta (ei pakollinen)
  • pari tippaa makeutusainetta (ei pakollinen tämäkään)
Sulata voi murokulhossa tai isossa teekupissa. Pyöritä sulanutta voita pitkin kupin reunoja eli voitele kuppi rasvalla. 

Riko kuppiin kananmuna ja sekoita joukkoon jauhot ja makeutusaine. Vatkaa haarukalla tasaiseksi. Laita kuppi mikroon noin yhdeksi minuutiksi ja pian pääsetkin jo herkuttelemaan sämpylällä. Vehnäleseet voit korvata myös proteiinijauheella tai siemenillä sekä soija-,  manteli- tai pähkinäjauholla että myös muilla leseillä . Näiden muiden jauhojen kanssa kannattaa olla sitten tarkkana, sillä monissa em. jauhoissa on yllättävän paljon hiilihydraattia.Kommentit