The leipä

Eilen kirjoitin oman karppaukseni ongelmakohdista ja siitä, miten niitä voi ennalta ehkäistä. Mainitsin löytäneeni tavalliselle leivälle hyvän vaihtoehdon karppipiireistä. Mielestäni tämä leipä ansaitsee siis ihan oman postauksensa.

Monet karppileiviksi kutsutut reseptit sisältävät kananmunaa - kuten tämäkin, mutta tässä ohjeessa muna ei maistu ollenkaan vahvasti leivässä, vaan leipän maku on mielestäni lähinnä juustosarven ja vaalean leivän välimaastossa.

Mantelileipä (ohje löydetty Karppaus.info -sivuilta)

Ohjeesta tulee 4-5 leipää ja itse teen ohjeen nykyään kaksinkertaiseksi, koska on parempi että jääkaapista löytyy leipää, kuin että ei löydy ;-)

2 kpl kananmunaa
2 rkl turkkilaista jogurttia (ns. partaäijä)
2 tl fiberhuskia
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl mantelijauhoa
3 rkl vehnäleseitä
1 rkl seesaminsiemeniä
150 g juustoraastetta

Paista leivät 225 asteessa uunissa kauniin ruskeiksi n. 10 minuuttia. Halkaise ja täytä mielesi mukaan. 


Vatkaa kananmunat. Lisää jogurtti. Yhdistä kuivat aineet ja lisää munaseoksen sekaan. Lisää lopuksi juustoraaste. Laita vasta sen jälkeen uuni lämpeämään. Tee pellille 4-5 pyöreää kakkaraa ja anna kohota sen aikaa kun uuni lämpeää. Paista 225 asteessa uunissa kauniin ruskeiksi n. 10 minuuttia. Halkaise ja täytä mielesi mukaan. (Ja juuri huomasin itse laittaneeni uunin päälle heti leipomuksen alettua ja työntäneeni leivät uuniin ilman kohottamista ja paistaneeni 10 minuuttia 200 asteessa - hyviä olivat silti)

On muuten ihan hyvä tehdä leipää itse, vaikka ns. karppileipää löytyykin jo kaupoista. Viime kauppareissulla huomasin Perheleipurien Karppileipää mainostettavan isoilla kylteillä, mutta laarit kyltin alla olivat jo tyhjät. Vaan ihmekös tuo, jos yli kolmannes meistä suomalaisista on vähentänyt hiilihydraattien syömistä. 

Kommentit