Kolmonen ei karppaamisesta tykkää

Ai, ai  kylläpä muistan hyvin kun lapsena istuin olkkarimme lattialla kuviollisen maton päällä ja katselin vesikielellä Jaakko Kolmosen kokkiohjelmaa telkkarista. Sellaista konstailematonta wanhaa suomalaista meininkiähän se oli! Ruoka-aineetkin taisivat melko pitkälle olla voita, kermaa, punaista maitoa - ihan niissä mustavalkolähetyksissä nyt ainakin.Nyt bongasin miehen Metro-lehdestä (perjatai 26.8.2011), ja on ikäväkseni todettava, että ei hänkään ole jutun perusteella jaksanut perehtyä vhh-ruokavalioon, vaan tyrmää sen mieluiten suoralta kädeltä heti.

Kokkilegenda Jaakko Kolmonen puhuu Metro-lehdessä kotimaisen ruoan puolesta ja lyttää vähähiilihydraattisen ruokavalion.


"Karppaus on aivan sutta.Viranomaisten pitäisi jo puuttua niihin puheisiin", sanoo Kolmonen Metro-lehdessä. Se  mikä karppaamisessa on kokin mielestä pielessä on, että siinä luovutaan ruisleivän lisäksi perunasta ja  juureksista.

On totta, että monet vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat ihmiset jättävät perunan syömättä, mutta ruisleipä saattaa jo kaurapuuron ja täysjyvätuotteiden lisäksi kuuluakin hyväkarppaajien ruokavalioon! Juureksista vhh-ruokailjat eivät luovu, paitsi ehkä laihdutuksen ensivaiheissa olevat tiukat alakarpit. Mitä viranomaisiin taas tulee, ei heidän puuttumisellaan enää taideta karppausta pystyä lopettamaan eikä edes sitä puhetta. Tutkimustuloksia esimerkiksi viljojen vaarallisuudesta ja eläinrasvojen terveellisyydestä kun on jo niin runsaasti. Sitä paitsi karppaajat ovat usein muutoinkin niitä ihmisiä, jotka ovat perehtyneet ruoka-asioihin perusteellisesti ja huomanneet, että vhh-ruoalla saavutettu olo on ihan erilainen kuin viranomaisten suosituksilla saatu olotila.

Metron juttua lukiessa tuli vähän ristiriitainen olo, sillä tekstin perusteella Kolmonen puhuu hyvin suurelta osin kuin karppaajat, mutta silti tuomisee vhh:n huonoksi. Kuin karpin  ajatuksesta, myös Kolmonen näyttää punaista valoa sokerille, vaaleasta vehnäjauhosta tehdylle ruualle ja eineksille. Kokkilegenda kehottaa ihmisiä tekemään jauhelihapihvit kotona kunnon jauhelihasta, jolloin se on täyttävää. Virallistieteellistä hapatusta jutussa olivat muun muassa vähärasvaisen juuston käyttäminen, vaikka ruutukokkivuosinaan juustokin taisi olla ehtaa rasvaista tavaraa.

Lehtijutussa Jaakko Kolmonen rummutti kotimaisuuden puolesta. Sekin taitaa sopia hyvin meille sienistä, kasviksista,marjoista, lihasta, kalasta, maidosta ja munista pitäville karpeille!