Karppaaminenko vaarallista?

Viimeksi eilen Ilta-Sanomien otsikot huusivat isoin kirjaimin, että karppaaminen on terveysriski. Minä en varsinaisesti oikein ymmärrä, mistä tämä tällainen huutelu johtuu. Mitä vaarallista siinä on, jos ihmiset koostavat lautasensa puhtaalla ja käsittelemättömällä ruualla? Vai siitäkö tässä nyt onkin kyse, että kun syödään terveellisesti, joutuu ruoka- ja lääketeollisuus vaikeuksiin. Kuka sitten enää tarvitsee vatsan turvotusta ja ruuansulatusta parantavia ihme-jogurttijuomia, kolesterolia alentavia levitteitä tai kamalaahan sekin on, jos ihmiset eivät syö niin paljon lääkkeitä mitä erilaisempiin sairauksiinsa. Itse en eilistä IS:ää ostanut,  joten puran tähän omia ajatuksiani MTV3:n uutisten tiivistelmän pohjalta.

Dosentti Tiinamaija Tuomi pelottelee karppaajia sydänsairauksilla ja purkaa rasvahuoliaan IS:lle. Hänen mukaansa on vaarallista, jos kasvisrasvat korvataan kokonaan proteiinista saatavilla eläinrasvoilla. Itse en usko, että eläinrasvat olisivat edelleenkään vaarallisia, koska ihminen on syönyt niitä kautta aikojen - jo kauan ennen virallistiedettä. Toisaalta en usko myöskään siihen, että karppaajat luopuvat kokonaan kasvisrasvoista, vaikka eivät teollisesti valmistettuihin kevytmargariineihin koskekaan. Moni varmaan, itseni tavoin, lorauttaa esimerkiksi neitsytoliiviöljyä salaattiin, käyttää avokadoja ja  paistamiseen voi käyttää myös kylmäpuristettua kookosöljyä.

Minusta Tuomen kannattaisi tutustua tarkemmin vähähiilihydraattiseen ruokavalioon eikä olla vain huolissaan. Hänellä on sellainen luulo, että karppaajat välttelevät marjoja. Toki varmaan atkinsin dieetissä ja joissain muissakin ketokarppaussuunnissa näin voi olla, mutta se on vain laihdutuksen alussa muutaman päivän/viikon mittainen jakso. Kun vähähiilihydraattinen ruokavalio on elämäntapa, mahtuu ruokavalioon (70-100 grammaa hiilaria) hyvin marjoja ja se puoli kiloa kasviksia. Tuomen ja muidenkin karppauksesta kiinnostuneiden siis kannattaisi ehdottomasti tutustua vaikkapa Karppaus.infon ateriamatriisiin, ennenkuin pelottelee ja tuomitsee ruokavalion vaaralliseksi.

Yksi terveysriski (joka voi olla ihan virallistieteellisessä ruokavaliossakin) karppaamiseen  mielestäni saattaa liittyä ja se on huono suola. Karppaamisessa sitä voi saada helposti liikaa, jos innostuu  mutustelemaan hurjia määriä teollisesti suolattua meetvurstia, pekonia, makkaroita ja leikkeleitä. Ruokavaliossa kuin ruokavaliossa kannattaa pitää mielessä se, että ruoka-aineita kannattaa vaihdella ja kohtuus on hyvä asia kaikessa. Ruuanlaitossa tavallisen valkoisen ruokasuolan kannattaa ehdottamasti korvata maukkaalla ja mineraalipitoisella kristalli- eli ruususuolalla, jota muun muassa eräs lääkäri suositteli potilaalle, jonka verenpaine oli hälyyttävästi koholla. Jokaisen kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja syödä sen mukaisesti. Kun ensin vähentää teollisesti käsiteltyjä ruoka-aineita ja lisäaineita, alkaa vähitellen kuulemaan kehon viestejäkin.