Karppaajako ympäristövihollinen?

Jälleen kerran karppaaminen on päässyt keskustelun myrskynsilmään. Ruotsin radion selvityksen mukaan karppaamisesta tehtyjen tutkimusten taustalla on amerikkalaisten liha- ja meijeriteollisuuden edustajia. Selvityksen mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio on myös selvästi suurempi rasite ympäristölle kuin virallistieteellinen ruokavalio."Karppaajien ruokavalio sisältää kuitenkin runsaasti tuotteita – kuten lihaa, juustoja sekä kasvihuoneissa kasvatettuja vihanneksia –, joiden hiilijalanjälki on erittäin suuri," Helsingin Sanomien jutussa todetaan.

Ihan ensiksi jutun luettuani oli vain pakko henkäistä ja sitten minua alkoi tietenkin suututtamaan.

Ensin karppaamista mollataan sen perusteella, että sen hyödyistä ei muka löydy tutkimustuloksia ja nyt niitä sitten todetaankin löytyneen ja aletaan tutkimaan kytköksiä ja vedetään näistä sitten nopeita johtopäätöksiä. Vähähiilihydraattisen ruokavalion eduista on raportoitu useissa tutkimuksissa, jotka on julkaistu arvostetuissa lääketieteellisissä julkaisuissa esimerkiksi NEJM:ssä.

Myös kirjassa Vaaralliset Viljat, on mittava lista tutkimuksista, joissa on todettu viljojen nakertavan ihmisten terveyttä monella eri tavalla. Ruotsin radio ja Helsingin Sanomat ovat jutussaan sivuuttaneet myös sen asian, että monet virallistieteellisetkin tutkimukset ovat liha- ja leipomoteollisuuden rahoittamia...

Tämä karppaajien syyllistäminen ja ympäristöviholliseksi tekeminen harmittaa minua todella. Jos keskustelun vetää oikein pelkistetyksi, niin ihmisten ei olisi alunperinkään pitänyt muuttaa alkusijoiltaan mihinkään eikä meitä varmasti saisi edes olla näin paljon... Vaan, kun me nyt kuitenkin olemme levittäytyneet koko maapallolle, jopa näihin pohjoisiin perukoihin, tuo se tiettyjä ympäristörasituksia. Suomessa asuessamme, millä ruokavaliolla tahansa, olemme riippuvaisia tuontituotteista ja sisätiloissa tuotetusta ruoasta. Suomessa kun ei juuri kotimaisia banaaneja kasva ;-)  Lihateollisuuden hiilijalanjälkeäkin voidaan varmasti supistaa, jos oikein tutkitaan ja mietitään, miten sen voisi tehdä. Nythän suurin painopiste lihan tuottamisessakin on se, että saataisiin mahdollisimman paljon lihaa tuotettua mahdollisimman halvalla.

Sitä paitsi en usko, että vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajat ovat ainoita, jotka syövät lihaa tai kasvihuoneessa tuotettuja kasviksia! Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa lihaa ja maitotuotteita menee kuitenkin melko vähän, sillä oikein koostettu ateria pitää kylläisenä pidempään, eikä koko ajan tarvitse olla puputtamassa jotain. Ja entäpä sitten einesteollisuuden hiilijalanjäljet - eiköhän se pitkälle prosessoitu ruoka kuitenkin ole saastuttavampaa kuin pelkkä naturelli liha tai maito? Entä miten ne sen hiilijalanjäljen kutistamisen lääketeollisuudessa tekevät? Entä onko reilua ylipäätään syyllistää aina ensimmäisenä tavallisia kaduntallaajia ympäristökuormittajina ja samaan aikaan teollisuus kehittelee jatkuvasti tuotteita, joiden käyttöikä vain lyhenee ja ihmisiä kehotetaan lamalääkkeeksi kuluttamaan, kuluttamaan ja kuluttamaan?

Joka tapauksessa onpa sitä sitten karppaaja tai ei-karppaaja, varmaan jokainen voi omalla kohdallaan skarpata ympäristöystävällisten asioiden tiimoilta ja miettiä omaa kulutustaan. Nyt esimerkiksi metsiin putkahtelee sieniä mukavaan tahtiin - niiden syöminen on melko ekologista. Lisäksi juurekset, marjat ja riistä lienevät kaikki erittäin ympäristöystävällistä ruokaa - villin luonnon muita kasviantimia unohtamatta!

P.s. Karppaus.infossa käydään myös keskustelua Ruotsin radion selvityksen ja Helsingin Sanomien jutun tiimoilta, ja siellä on jopa kysely, jossa isketään lihat pöytään ja tiedustellaan, että paljonko sitä lihaa oikein sitten syödään.