Kaali on peruna ja lääke

Flunssa on saapunut taloomme ja on jo saanut kolme neljästä kynsiinsä. Tällä hetkellä kurkussa on sellainen olo, kuin olisi niellyt tosi ison kaktuksen. Onneksi kaupasta löytyi eilen vhh-ruokavaliota noudattavallekin sopivaa flunssajuomaa: Marlin sokeroimatonta mustaherukkamehua. Mehussa on 1,1 grammaa hiilihydraattia 100 ml:ssä. Se tietenkin on valitettavaa, että mehu on makeutettu makeutusaineella - tässä tapauksessa sukraloosilla...No ei tässä nyt kipeänä olla ajateltu kovin pitkään olla ;-)


Marlin sokeroimaton mustaherukkamehu tekee hyvää kurkkukipuiselle karpille - makeutus tosin saisi olla jotain luonnollisempaa kuin sukraloosi ;-(


 Päivityksiä on muutamalta päivältä jäänyt tekemättä siitäkin syystä, että olen ollut extra-kiireinen. Avasimme mieheni kanssa eilen pitkään haaveilemamme verkkokaupan, mutta ei siitä ainakaa tässä vaiheessa vielä sen enempää...

Vaan, josko palaisin takaisin tuohon otsikkoon eli kaaliin. Kaali on vhh-ruokailijan peruna! Näin olen sen ajatellut, koska  kaali on yhtä halpaa (ellei joskus jopa halvempaakin) kuin suomalaisten ruokapöytien kunkkuna häärivä peruna. En tiedä keitetystä tai paistetusta kaalista, mutta raaka kaali tunnetaan erittäin terveellisenä, luonnon antioksidanttina ja fytokemikaalina. Kaaliperheen kasveissa on yli sata rikkipitoista ainetta, joista jokaisella kaalilajilla on omansa. Yhdistelmät muuttuvat sairauksia torjuviksi kokonaisuuksiksi aktvoiduttuaan ihmisen suolistossa. Niinpä kun kaalia puraisee, alkaa vihannes puolustamaan itseään tuottamalla taudeilta suojaavia aineita. Kaalit suojaavat mm. syöpäsairauksilta ja voivat jopa suitsia jo alkunsa saaneen syöpäkasvaimen laajentumista. Hyödyllisin tapa syödä kaalia on maitohappobakteeria sisältävän hapankaalin muodossa. Suomen kovimman luokan foodisti ja ravintovalmentaja Jaakko Halmetoja kirjoitti 16.6.2011 lähettämässään uutiskirjeessä:

"Suoraan sanottuna minua nyppii melkoisen paljon se, että tiedän läjäpäin terveystietoisia ihmisiä, jotka tekevät hirvittävän paljon hyviä asioita omassa ruokavaliossaan sekä toki tiedostavat hyvien bakteereiden merkityksen terveydelleen...

MUTTA EIVÄT TOTEUTA BAKTEEREIDEN SYÖMISTÄ KÄYTÄNNÖSSÄ!

Minulle on ihan sama oletko sekasyöjä, kasvissyöjä, miehensyöjä vai syöjä... mutta jos ruokavaliossasi ei ole hyviä bakteereita, niin kävelet heikoilla jäillä. Piste."


Halmetoja nyt taitaa valmistaa hapatetuttuja hi-tec-ruokia myös villivihanneksista, mutta periaate valmistuksessa lienee sama. Niin ja tietenkin sen kaalinkin kannattaisi olla torjunta-ainejäämiltään vapaata luomua...

Vaan, josko jo pääsisin siihen perunaan tai siis kaaliin ja ruokapöytään. Itse kun vielä kävelen heikoilla jäillä (flunssaisena) enkä ole oikein tottunut hapankaaliin...

Eilen sain nopeasti valmistettua oikein herkullisen ruuan:



Lammaskaali on myös kätevä työeväs.
Lammaskaali

voita paistamiseen
pieni kerä kaalia
400g lampaanjauhelihaa
ruususuolaa
chilijauhetta
valkopippuria
pieni tilkka agavesiirappia (siirapilla matala GI-arvo hiilaria noin 70 grammaa sadallla) tai hunajaa.
kermaa

Paista jauheliha voissa ja lisää silputtu kaali, mausteet, siirappi ja kerma. Anna hautua hiljakseen jonkin aikaa ja kohta edessäsi on herrrrkullinen ruoka! Itse söin tätä raejuuston kera.