Jauhelihapihvin taputtelua

Noin yksitoista vuotta sitten katselin sohvalla televisiota ja annoin esikoiselleni tissimaitoa. Aamuohjelmassa Kati Nappa tai joku muu ruutukokkaaja valmisti jauhelihapihvejä ja käytti pihvien tekemiseen kätevää ympyrätyökalua. Hänen mukaansa pihvin tekemiseen käytettävää työkalua ei enää helposti löydä kaupoista, mutta kirpputoreilta sellaisen voi vielä löytää. Kun lapseni oli syönyt, laitoin hänet rattaisiin ja suunnistimme heti siltä istumalta lähimmälle kirppikselle ja siellähän se meidän "pihvimaker" jo olikin. No, jos sellaista en kirppikseltä olisi löytänytkään, ohjeisti tämä ruutukokki että pihvien muotoiluun voi käyttää myös säilykepurkin reunoja - ja miksipä ei pelkillä käsilläkin taikina pihvinnäköisiksi lätyiksi muotoutuisi.

Tässä yhtenä päivänä, Jaakko Kolmosen innoittamana,  kaivelin taas tuon vanhan pihvinmuotoilijan esiin ja ajattelin, että voisimme herkutella karppipurilaisilla - siis jauhelihapihveillä hampurilaislisukkein ilman hampurilaispihvejä.

"Pihvimakerilla" saa tehtyä kätevästi jauhelihapihvejä ilman, että tarvitsee sotkea käsiä.


Jauhelihapihvit variaatio 1


700 grammaa naudanjauhelihaa
2 sipulia
valkopippuria maun mukaan
1,5 tl ruususuolaa tai maun mukaan
chilimaustetta mauan mukaan
1 dl kermaa

Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi ja taputtele pellille pihveiksi. Paistele n. 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Taikinasta tulee noin seitsemän pihviä ja vaikka taikinassa ei ole korppujauhoja eikä munia, tulee siitä melko kiinteää ja helposti muotoiltavaa.

Mistä on karppihampurilainen tehty? Kotitekoisesta jauhelihapihvistä,  juustosta, rapeasta salaatista,  tomaatista, majoneesista. Tässä lisäksi vähän ei-karpihkoja lisukkeita,  kuten maustekurkkuviipaleita (niissä vähän sokeria) ja ketsuppia. Pitäisikin alkaa metsästämään sokeritonta ketsuppia...